Ik kadoneer, jij kadoneert, wij kadoneren

Als copywriter produceer je heel wat tekst. Maar een splinternieuw woord schrijven, dat blijft heel bijzonder. Zoals nu voor KWF, met kadoneren. Oftewel: geen cadeau vragen, maar een donatie aan KWF. Een nieuwe manier om met een oude traditie om te gaan dus. Zo’n nieuw begrip verdient een nieuwe naam: kadoneren. Ik kadoneer, zij kadoneren, jij kadoneert toch ook?

Voor de liefhebbers: zo’n mengwoord heet ook wel een porte-manteauwoord. Brunch en motel zijn klassieke voorbeelden, de tijd zal leren of labradoodles en cronuts ook die status bereiken. Het voordeel van zo’n woord is dat het voldoet aan de gouden formule ‘iets dat je kent, op een manier die je nog niet kent.’ De aandacht die iets nieuws oplevert, met het positieve gevoel van het vertrouwde: alle stukjes brein die je als reclamemaker graag prikkelt, schieten in actie. En het cliché dat een idee slechts een nieuwe combinatie is van bestaande elementen, klopt in dit geval zeker.

Het allermooiste is natuurlijk als zo’n neologisme (nieuw woord, zie je wel dat ik toch iets heb opgestoken van al die taalkundecolleges?) wordt opgenomen in het dagelijks taalgebruik. Dat is zeldzaam. Frisdrank is het geijkte voorbeeld van een reclame-neologisme dat in het woordenboek is beland. Maar zeg jij zelfs weleens ‘wat héb ik een trek in een glas frisdrank’? Toch hoop ik dat het met kadoneren gaat lukken. Simpelweg omdat zo’n woord mensen helpt om over het begrip te praten. En het dus ook te gaan doen. “Ik wil graag dat al mijn vrienden een donatie doen aan KWF bij wijze van verjaardagskado” is immers best een mond vol.

Tot slot, voor de taalpuristen… In wezen is een mengwoord een (bewuste) contaminatie. En ‘kado’ wordt al sinds de 19e eeuw gebruikt, maar is nooit officiële spelling geweest. Dus of kadoneren correct Nederlands is? Mijn mede-neerlandici zullen er vast een mening over hebben. Maar het is het mijn werk als copywriter om mensen te bewegen door creatief met taal om te gaan. Kadoneren dus. Als je geen kado wil maar wel een wens hebt.